Mehmet Ali Başaran, Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı Uygur Türkleri’nin Türkiye’de yaşadığı hukuksuzluğu yazdı…

Mehmet Ali Başaran, kendi sitesinde yayınladığı yazıda Cin Halk Cumhuriyeti vatandaşı Uygur Türkleri’nin Türkiye’de yaşadığı hukuksuzluğu yazdı…

Yazının tamamı şu şekilde:

Sessiz Sedasız ve Hukuksuz

Muhammed Ali Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı, Uygur Türkü. 27 yaşında ve evli. Sahte pasaport ve ehliyet bulundurmaktan dolayı tutuklandı. Terörle ilişkilendirilerek hakkında dava açıldı.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın ilk duruşması 22 Mayıs 2018 tarihinde yapılacaktı.

Mahkeme duruşmayı 30 Nisan 2018’de yaptı. Duruşmanın öne çekildiği Muhammed Ali’nin avukatına bildirilmedi. Avukat, kendisini şahsen tanıyan tercümanın haber vermesi üzerine apar topar duruşmaya katıldı. Şaşkındı. Bu, sıra dışı bir uygulamaydı.

Mahkeme Muhammed Ali’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi. İkinci duruşmanın tarihini ise 22 Mayıs 2018 olarak belirledi.

Avukat 22 gün sonraya duruşma verildiği için tutukluluğa itiraz etme gereği duymadı.

Mahkeme 7 Mayıs 2018 tarihinde dosyayı kendiliğinden ele aldı ve duruşma yapmadan, sessiz sedasız, Muhammed Ali’nin tahliyesine karar verdi.

Muhammed Ali 8 ay sonra serbest kalmıştı.

Aynı gün Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı iki Uygur Türkü daha serbest kalacaktı.

Burhan Kerim ve Tuohuti Adeliciang, terör örgütüne eleman kazandıran kişilere benzerlikleri sebebiyle 14 ay önce tutuklanmışlardı. Tek delil, otoyol kamerasından çekilmiş bir fotoğraftı.

Yargılama devam ederken Emniyet Genel Müdürlüğü’nün raporu geldi. Rapor, Burhan Kerim ve Tuohuti Adeliciang’ın terör örgütüne eleman kazandıran kişilere benzemediğini ortaya koyuyordu. Buna rağmen mahkeme, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddediyordu.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi 7 Mayıs 2018 tarihinde, avukatları bilgilendirmeksizin, kendiliğinden, dosya üzerinden verdiği kararla Burhan Kerim ve Tuohuti Adeliciang’ı serbest bıraktı.

Farklı mahkemelerin aynı gün “olağanüstü” bir biçimde tahliye ettiği üç Uygur Türkü, Maltepe 3 Nolu L Tipi Cezaevi’nden İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne bağlı memurlarca teslim alındılar.

O tarihten bu yana kendilerinden haber alınamıyor.

Eşi, kayınpederi ve avukatı Ömer Yüzgül, Muhammed Ali’yi ilgili kurumlarda, karakollarda, hatta nezarethanelerde günlerce aradılar fakat bulamadılar.

Eşleri, akrabaları ve avukatları Mehmet Okatan, Burhan Kerim ve Tuohuti Adeliciang’ı ilgili kurumlarda aradılar, sordular, savcılığa suç duyurusunda bulundular ve fakat sonuç alamadılar.

Zulümden kaçarak, eşleriyle ve çocuklarıyla Türkiye’ye sığınmış, devletin elindeki bu üç insanın hayatlarından endişe ediliyor, kaçırıldıkları veya öldürüldükleri düşünülüyordu.

Nihayet, olası ihtimallerin hepsinin veya en kötüsünün gerçekleştiği ortaya çıktı:

Muhammed Ali, Burhan Kerim ve Tuohuti Adeliciang 8 Mayıs 2018 tarihinde Çin’e teslim edilmişlerdi.

Ne için? Ne karşılığında?

Belli değil.

Hayattalar mı? Hayatta iseler, neredeler? Hangi hapishanede, ne tür işkenceler görmekteler?

Belli değil.

Türkiye’ye sığınmış bu mülteci Türklerin Türkiye’deki yargılamaları ise devam ediyor. Muhammed Ali sahte belge düzenlemekten ötürü ceza alacaktı belki ama Burhan Kerim ve Tuohuti Adeliciang suçsuzdular ve beraat edeceklerdi.

Üç kelime ile hayatları karanlığa gömüldü üç insanın: Sessiz sedasız ve hukuksuz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here