131 gündür tecrit zulmüne maruz bırakılarak Bolu F Tipi cezaevinde bulunan Alparslan Kuytul Hocaefendiyi ikinci defa ziyaret eden Av. M. Ali Başaran büyük yankı uyandıracak bir yazı kaleme aldı. Alparslan Kuytul Hocaefendi ve Furkan Vakfı gönüllülerine yapılan operasyonlara tepki göstererek kaleme aldığı yazısında Hocaefendiye yapılanları işkence olarak tanımlayarak, Türkiye’deki yargı sisteminin gerçek yüzünü, okuyanların ibret alacağı biçimde ortaya koyduğu görüldü.
Av. M. Ali Başaran Alparslan Kuytul Hocaefendi’yi Bolu F Tipi cezaevinde ikinci defa ziyaret ederek, Furkan Vakfı gönüllülerine ve Alparslan Kuytul’a yapılan hukuksuz uygulamalara tepki gösteren bir yazı kaleme aldı.
Yazısında Furkan Vakfı davasında bugüne kadar cereyan eden olayları özetle konu alan Av. Başaran, Furkan Vakfı ve bağlılarına reva görülen muamelenin hukuki değil siyasi olduğu konusunda ilgili ve bilgili kişilerin şüphesi olmadığını ifade ederek ‘Yasa dışı talimatlar uçuşuyor ortalıkta’ dedi.
Yalan rüzgârlarının estiği, iftiraların ardı arkasının kesilmediği şu toplumda hakkın şahitliğini yapmanın ve hukuku yardıma çağırmanın elzem olduğuna inandığını ifade eden Av. Başaran, Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin içinde bulunduğu durum hakkında , ilk 75 gün ağır bir tecrite mahkûm edilerek , iradesi kırılıp teslim alınmaya çalışıldığını ve bu yapılanın tam adının “işkence” olduğuna dikkat çekti.
Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin birbiriyle alakası olmayan, dahası birbiriyle kanlı bıçaklı dört terör örgütleriyle alakalı olduğu öne sürülerek tecrit zulmüne maruz bıraklmasını ayrıca ele alarak sert tepki gösteren avukat; “Elde delil namına herhangi bir şey olsa, dosyaya sunulur, büyük bir iştahla basına servis edilirdi muhakkak. Hukuka bağlılıktan bahsetmek mümkün olmadığından, delile filan da ihtiyaç duyulmuyor. (Böylesi bir pervasızlığın taşıdığı anlam ürkütücüdür.)” sözleriyle vahim durumu ortaya koydu.
Av. M. Ali Başaran, 21 Mayıs 2018 tarihinde Yıldıray Oğur’un , Alparslan Kuytul’un Hocafendinin suçu hakkında, “Halkın Teveccühüne Yön Vermeye Çalışma Suçu” açıklamasını hatırlatarak; “Şu ibretlik tutuklama gerekçesine bakıyorum da, Hukuk’un ne tadı var ne kokusu. İçi boş, plastik meyveler olur ya, işte o kadar doğal!” dedi.
Alparslan Kuytul Hocaefendi ve Furkan Vakfına yapılanlara tercüman olan yazıya Semra Kuytul Hocahanım da sosyal medya üzerinden teşekkür etti.
Av. Mehmet Ali Başaran’a bu hakkaniyetinden dolayı teşekkürü bir borç biliyorum. Kendisi belki bana; ‘insanlık görevim’ diyecek. Evet unutulmuş bir insanlık görevi. Hatırlayana ne mutlu!#AlparslanKuytulaAdalet
Alparslan Kuytul Ziyareti
Dün yine Bolu F Tipi Cezaevi’ndeydik. Adalet beklentileri boşa çıkmış “28 Şubat Mahpusları”nın yanı sıra 131 gündür tutuklu bulunan Alparslan Kuytul’la görüştük. Furkan Vakfı Davası adı altın…
mehmetalibasaran.com
Av. Mehmet Ali Başaran’ın yazısı şu şekilde;
Alparslan Kuytul Ziyareti
Dün yine Bolu F Tipi Cezaevi’ndeydik.
Adalet beklentileri boşa çıkmış “28 Şubat Mahpusları”nın yanı sıra 131 gündür tutuklu bulunan Alparslan Kuytul’la görüştük.
Furkan Vakfı Davası adı altında aydınlatılması gereken hadiseleri kamuoyu ile paylaşmak gerekli. Zira iki üç gazeteci ve birkaç internet sitesi hariç, neredeyse bütün basın yayın kuruluşları, bilerek ya da bilmeyerek, yalan-yanlış haberler yaptılar. Allah rızası üzerine inşa edilmiş İslami bir yapıyı çökermek amacıyla saldıranlara katılmış oldular.
Hakikati inkâra şartlanmış olanların algı operasyonu ne yazık ki başarılı bir şekilde sürüyor. Müslümanlar aynı delikten bir kez daha, bir kez daha, bir kez daha ısırılıyorlar.
Yalan rüzgârları esiyor, iftiralar gırla gidiyor. Bu toz duman içinde hakkın şahitliğini yapmanın ve Hukuku yardıma çağırmanın elzem olduğuna inanıyorum.
Yarınlarda, “Müslümanların Dreyfus Davası” olarak anılabilecek Furkan Vakfı Davası’na bir bakalım derim. Bugüne dek cereyan eden hadiselerin kısa bir özetini şöylece vereyim:
1- 30 Ocak 2018’de, sabah 05.15’te evine baskın düzenlenen Furkan Vakfı başkanı Alparslan Kuytul gözaltına alındı.
2- 2014 yılı itibariyle konferansları hukuka aykırı biçimde engellenen Adana merkezli Furkan Vakfı’na 2 Şubat 2018’de kayyım atandı.
3- Furkan Vakfı Başkanı Alparslan Kuytul 8 Şubat 2018’de tutuklandı ve Bolu F Tipi Cezaevine nakledildi.
4- Ankara, Malatya ve Antep merkezli Furkan İlim Ve Hizmet Derneği 5 Şubat 2018 tarihinde faaliyetten men edildi. Bu dernekler ve 13 temsilcilik halen kapalı.
5- Furkan Vakfı’na gönül vermiş insanlara ait 17 ev 5 Mart 2018 tarihinde mühürlendi. Halen mühürlü olan evlerin 15’i öğrenci, 2’si ise aile evi… İki aile, çoluk çocuk sokağa atıldı.
6- Öğrenci evlerinden dolayı, “kaçak yurt faaliyeti yapıldığı” gerekçe gösterilerek Furkan Vakfı’na 240.000 TL para cezası kesildi.
7- Kayyım atanan Furkan Vakfı’nda bulunan, vakfa ve vakıf gönüllülerine ait toplamda 200.000 TL değerindeki dijital malzemeler 8 Mayıs 2018 tarihinde vakıf binasına giren hırsızlarca çalındı.
8- Furkan Vakfı Başkanı ve dört arkadaşı 10 günlük gözaltının ardından 131 gündür tutuklu. Toplamda 43 kişi gözaltına alındı. Hâlihazırda 9 kişi farklı tarihlerden bu yana tutuklu bulunuyor.
Furkan Vakfı ve bağlılarına reva görülen muamelenin hukuki değil siyasi olduğu konusunda ilgili ve bilgili kişilerin şüphesi yok. Yasa dışı talimatlar uçuşuyor ortalıkta.
İlk 75 gün ağır bir tecrite mahkûm edilen, iradesi kırılıp teslim alınmaya çalışılan Alparslan Kuytul’a yapılanın tam adı “işkence”dir.
Alparslan Kuytul’un avukatı Adem Tural, “tek başına bir koğuşta tutuklu bulunan müvekkilinin yanına anlaşabileceği koğuş arkadaşları verilmesini ve diğer tutuklulara tanınan haklardan müvekkilinin de faydalanmasını” talep etti. Bolu İnfaz Hâkimliği bu talebi reddetti. Gerekçenin esası şu:
“Şüpheli Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ( DAEŞ, PKK/KCK, FETÖ/PDY ve EL KAİDE) silahlı terör örgütlerine yardım ettiği iddiası ile tutuklanma istemi ile sulh ceza hâkimliğine sevk edildiği…”
Alparslan Kuytul’un birbiriyle alakası olmayan, dahası birbiriyle kanlı bıçaklı bu dört terör örgütüne birden mi üye olduğu, yoksa hangisine veya hangilerine üye olduğu veya yardım ettiği belirtilmiyor.
Elde delil namına herhangi bir şey olsa, dosyaya sunulur, büyük bir iştahla basına servis edilirdi muhakkak. Hukuka bağlılıktan bahsetmek mümkün olmadığından, delile filan da ihtiyaç duyulmuyor. (Böylesi bir pervasızlığın taşıdığı anlam ürkütücüdür.)
Basını da yargısı gibi iftiralarla “ayartılan” bir ülke burası… Kötülüğün hızla sıradanlaştığı, hukuksuzluğun rutubet gibi yayıldığı bir vaktin dibine çöküyoruz.
Alparslan Kuytul’u iki ay öncesine göre çok daha iyi gördük. İki aydır, haftada 3 saat için başka bir tutuklu ile bir araya gelmesine müsaade ediliyor.
21 Mayıs 2018 tarihli yazısında Yıldıray Oğur, Alparslan Kuytul’un “suçu”nu ortaya koymuş: “Halkın Teveccühüne Yön Vermeye Çalışma Suçu.” (“Size öyle bir hadis söyleyeceğim ki daha önce kimse tarafından rivayet edilmemiş!”)
Şu ibretlik tutuklama gerekçesine bakıyorum da, Hukuk’un ne tadı var ne kokusu. İçi boş, plastik meyveler olur ya, işte o kadar doğal!
Sahi, sizce de buram buram “talimat” kokmuyor mu?
Ey Hukuk Fakültesi öğrencileri, ey hâkim adayları, savcı adayları, okuyun da ibret alın. (Ey zabıt kâtipleri, ey mübaşirler, sizler de ibret alın!)
“Türkiye Cumhuriyeti Devletinin muasır medeniyetler ile teknoloji ve ekonomide yarışır hale gelmesi ve toplumsal hoşgörü ve saygı seviyesindeki toplumsal gelişmişlik düzeyinin her geçen gün artması, tesettür yasağının kaldırılması, dini hassasiyetlerinden dolayı giyim ve kuşamı, rengi, cinsiyeti, sakalı, görüşü, mezhebi ve benzeri ayrımlar nedeniyle milletin ve millet vekillerinin kınanmaya dahi uğramadığı günümüzde siyasete yön vermek amacıyla siyasi parti kurarak çeşitli yasal prosedürler ile kayıt alınmak yerine kayıt altına alınmaktan kaçınarak sosyal medya aracılığıyla halkın teveccühüne yön vermeye çalışmanın hayatın olağan akışı ile bağdaşır nitelikte olmadığı, saklanan amaçları aşikar ettiği, menfaat temini amacıyla hareket edildiğini ortaya koyduğu, şüpheli Alparslan Kuytul’un dini hissiyatları ve duyguları kullanmak suretiyle insanların teveccühünü kazanarak kendisine menfaat temin ettiği, bu yolla nüfusunu artırma çabasına girdiği, kısım şüpheli, gizli tanık ve bilgi sahibi beyanlarında bu hususların doğrulandığı, şüpheli Alparslan Kuytul’un tüm bu amaçlarla eleştirilemez ve sorgulanamaz bir şahsiyet olarak ortaya kendisini koyduğu, böylelikle bir kısım şüphelilerde dahil olmak üzere bir çok kişiyi dolandırdığı..”
Bugün bir anket yapılsa, halka sorulsa, “eleştirilemez ve sorgulanamaz bir şahsiyet olarak ortaya kendisini koyan” bir isim söyleyin, diye, sizce hangi isim birinci olur?
Tamam, çok da şey yapmayalım onu! Allah korusun, halkın teveccühüne yön vermeye çalışma suçu işlemiş oluruz, durduk yere.
“Hayatın olağan akışı ile bağdaşır nitelikte” olmasa da, bu yazıya artık nokta koyuyorum.
Av. Mehmet Ali Başaran’ın Alparslan Kuytul Hocaefendi’yi ilk ziyaretinde kaleme aldığı yazısı şu şekilde;
Alparslan Kuytul Hocaefendi’yi Ziyarete Giden Avukat Anlattı…